Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@00:48:09 GMT

مناطق شهری و روستایی در جهان چگونه طبقه بندی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۱۶۰۷۸

مناطق شهری و روستایی در جهان چگونه طبقه بندی می‌شود؟

کلانشهر به چه معناست؟ چه ویژگی‌هایی شهر را از کلانشهر متمایز می‌کند و مناطق روستایی را بر چه اساس طبقه‌بندی می‌کنند؟ این‌ها پرسش‌هایی است که برنامه‌یزان شهری در هنگام مقایسه محل سکونت خود با سایر نقاط دنیا با آن مواجه می‌شوند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، تعاریف ملی مناطق شهری و روستایی در نقاط مختلف جهان متفاوت است و به همین دلیل، مقایسه این مناطق در کشورهای مختلف به راحتی صورت نمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر دولت‌ها نتوانند عملکرد مناطق شهری و روستایی در سراسر مرزهای ملی را با هم مقایسه کنند، آنگاه قادر نخواهند بود از تدابیر و استراتژی‌های کشورهای موفق به بهترین شکل بهره گیرند.

این در حالی است که شاخص‌های اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد برای شهرها و مناطق روستایی سراسر دنیا قابل مقایسه نیست. گروهی متشکل از ۶ سازمان بین‌المللی برای اینکه مقایسه‌ها را در سطح جهانی امکان‌پذیر کنند، تعریف جهانی جدیدی از شهر، شهرک و روستا ارائه داده‌اند.

در بسیاری از کشورهای جهان، جمعیت معیار اصلی تمایز بین شهر و روستا به شمار می‌رود که البته از نظر اعداد و ارقام نیز در نقاط مختلف جهان متفاوت است. مثلاً در دانمارک، مناطقی با ۲۰۰ نفر، در آرژانتین دو هزار نفر، در هندوستان پنج هزار، در ژاپن ۵۰ هزار و در کشور چین نیز ۱۰۰ هزار نفر یک شهر به شمار می‌رود.

در بعضی از کشورهای جهان نیز جمعیت عامل ناشناخته‌ای در تعیین یک قلمرو به عنوان شهر یا روستا محسوب می‌شود و شاخص‌های دیگری نظیر اشتغال یا خدمات و زیرساخت‌ها تعیین می‌کنند که یک سکونت‌گاه شهر نامیده شود یا آن را در دسته روستاها طبقه‌بندی کرد.

جالب است بدانید که در کشورهای زیادی از جهان، پس از اینکه یک سکونت‌گاه به عنوان شهر یا روستا شناخته شد، حتی پس از تغییر شرایط، مقامات رسمی تمایلی به طبقه‌بندی جدید آن در گروه شهری یا روستایی ندارند. به عنوان مثال، در کشور هند تبدیل یک روستا به شهر بسیاری از مزیت‌ها را از مردم سلب می‌کند و کمک‌های مالی دولت، که پیش از این به صندوق ذخیره روستای فوق واریز می‌شد، از بین می‌رود.

گروه محققان بین‌المللی سکونتگاه‌ها را بر اساس جمعیت به سه دسته تقسیم کردند و در واقع میزان شهرنشینی را مورد بررسی قرار دادند؛ شهرهایی با جمعیت حداقل ۵۰ هزار نفر در گروه شهر قرار گرفتند، مناطقی که از جمعیت حدود پنج هزار نفر با تراکم جمعیتی ۳۰۰ نفر در هر کیلومتر مربع برخوردار بودند جز شهرک‌ها به حساب آمدند و مناطق روستایی نیز سکونتگاه‌هایی بودند که کم‌ترین جمعیت و تراکم جمعیتی را در خود جای داده بودند.

این نوع طبقه بندی مزایایی زیادی به دنبال دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به سادگی و شفافیت، مبتنی بودن بر جمعیت و تراکم، کمک به کنترل اهداف توسعه پایدار و امکان نظارت مقرون به صرفه اشاره کرد.

البته در بسیاری از کشورهای جهان، یعنی ۳۷ کشور، شهرنشینی بر اساس میزان اشتغال در بخش کشاورزی تعریف می‌شود. این کشورها اغلب در قاره‌های آفریقا و آسیا قرار دارند که سهم اشتغال در کشاورزی بر اساس میزان توسعه آن‌ها نیز در این دو قاره متفاوت است. به عنوان مثال، در کشورهای ثروتمند سهم اشتغال در بخش کشاورزی به سه درصد و در کشورهای کم‌درآمد به ۶۳ درصد می‌رسد. در نظر گرفتن تمام این تعاریف از شهرها در کشورهای مختلف جهان، مقایسه آن‌ها را با مشکل جدی مواجه می‌کند و همین امر باعث شده است اهداف توسعه پایدار در سکونتگاه‌های مختلف جهان متفاوت باشد.

کد خبر 436493

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهر روستاها روستا شهرهای جهان شهر و روستا تعریف شهر تعریف روستا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مختلف جهان طبقه بندی هزار نفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۱۶۰۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طبقه بندی مشاغل باید به صورت ویژه پیگیری شود

به گزارش خبرنگار مهر، محسن افشارچی شامگاه سه‌شنبه در دیدار تشکل‌های کارگری استان زنجان با تاکید بر اینکه بنده شخصاً به امروز کارگری حساس بوده و همواره تلاش کرده‌ایم مسائل مختلف این حوزه را به جد پیگیری کنیم، افزود: یکی از این مسائل مربوط به طبقه‌بندی مشاغل در واحدهای تولیدی است.

وی با یادآوری اینکه در کنار پیگیری موضوع طبقه‌بندی مشاغل در واحدهای تولیدی زنجان، مسائل دیگری چون سخت و زیان‌آور بودن مشاغل نیز به صورت ویژه در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: حساسیت این موضوع به این خاطر است که در امر تولید، محور اصلی کارگر بوده و اگر نقصان داشته باشد، همه امور به مشکل خواهد خورد.

این مسوول موضوع حقوق و دستمزد را یکی از دغدغه‌های جدی جامعه کارگری عنوان و با اشاره به اینکه برای بهبود این وضعیت باید عرضه و تقاضا را تنظیم کنیم، ادامه داد: با توجه به حساسیت‌های حوزه کارگری، همه مسائل این بخش را به جد دنبال می‌کنیم. حتی وضعیت اشتغال کارگران واحدهای تعطیل شده در اولویت قرار دارد.

استاندار زنجان در ادامه به اقدامات انجام گرفته در استان اشاره و با بیان اینکه یکی از این اقدامات مربوط به ارتقای کیفیت آزادراه زنجان به قزوین بوده است، تصریح کرد: بخشی از این کار در سال گذشته با اعتبار ۲,۵۰۰ میلیارد ریال به انجام رسید و مقرر شده است که امسال نیز برای این امر ۳,۰۰۰ میلیارد ریال اختصاص یابد.

افشارچی با یادآوری اینکه رایزنی در خصوص بهبود وضعیت آزادراه زنجان به تبریز نیز در حال انجام است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در خصوص طرح نهضت ملی مسکن نیز جزو استان‌های پیشرو بوده و تلاش می‌کنیم تا دغدغه‌های این بخش از جمله اقساط این واحدها کاهش یابد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار زنجان نیز در ادامه این دیدار با تاکید بر اینکه مسوولان همواره آماده شنیدن صحبت‌های جامعه کارگری هستند، اضافه کرد: تلاش شده است تا در استان به موضوع کار و مسائل کارگری نگاه جدی صورت گیرد که در این راستا کارفرمایان نیز همراهی لازم را داشته‌اند.

ابوالفضل رفیعی با اشاره به اینکه یکی از دغدغه‌های جامعه کارگری، بحث امنیت شغلی است، عنوان کرد: با وجود اینکه پیگیری‌های زیادی در این خصوص انجام گرفته است اما معتقدیم برای رفع این مشکل باید قانون مربوط به آن مورد بازبینی قرار گیرد.

وی از برگزاری جلسات متعدد در خصوص طبقه‌بندی مشاغل، بهداشت محیط و ایمنی محیط کار در استان خبر داد.

کد خبر 6093733

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی کتابخانه سیار در مناطق مختلف شهری و روستایی اراک ضروری است
  • رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی
  • تناسب جمعیت روستایی و شهری خراسان شمالی حفظ شود
  • واکنش کیهان به گزارش بی‌بی‌سی درباره نیکا شاکرمی: جعلی است و ارزش جواب ندارد
  • ۱۰۵۰ کارگاه امسال مشمول طرح طبقه‌بندی مشاغل می‌شوند
  • ۱۰۵۰ کارگاه امسال مشمول طرح طبقه بندی مشاغل می‌شوند
  • واکنش کیهان به گزارش بی بی سی در باره نیکا شاکرمی
  • طبقه بندی مشاغل باید به صورت ویژه پیگیری شود
  • پاسخ کیهان به گزارش بی بی سی در باره نیکا شاه کرمی؛ سند منتشرشده جعلی است
  • حفر و تجهیز ۳۷ حلقه چاه آب شرب طی سال گذشته در همدان